Beszámoló a 2010-es közitáborról

A közitábor részletei »
Képek »
A VIII. tájfutás eredményei »

Az idén 18 éves Műegyetemi Katolikus Közösség nyári tábora, a közitábor július 5-11-én került megrendezésre Patcán. A tábor hangulatát a keresztény fiatalok együttléte, a tábor helyszíne és a sok-sok tartalmas program határozta meg. A hét folyamán 70-80 fő volt a tábor létszáma. A résztvevők budapesten tanuló egyetemista fiatalok. A közösség lelki vezetője Matolcsy Kálmán atya is néha velünk volt, amikor nem máshol. 🙂

Hétfő este Nyéky Kálmán atya, kaposszerdahelyi plébános jött át a táborra, hogy beszélgessünk. Alapvetően Kálmán atya a vidéki misszióról, pasztorációról beszélt, majd egy igazán jó kis beszélgetés alakult ki közöttünk: Megosztottuk egymással ötleteiteinket, javaslatainkat, örömeinket.

Szerda délelőtt Balás Béla kaposvári püspök (Beton atya) tartotta meg előadását. Megismerhettük, milyen egy vidéki egyházmegye élete, de ebből is beszélgetés lett.

A pénteki előadás volt a táborozók számára a tábor egyik fénypontja. Molnár Attila atya, somogyhárságyi plébános tartotta meg ezen a szép nyári napon előadását. Amikor megérkezett, a táborozók fel sem ismerték, hogy pap, hiszen úgy öltözött, mint mi. Az előadás ennek fényében még kontrasztosabbá vált.
Attila atya a következő gondolatokkal jött közénk:
>>”Mindentől messze, a szívhez közel
Csinálj csodát, én meg elhiszem
Hogy kell egy rendszer, ami nem mozog (…)” KISPÁL
SZÓRVÁNYPASZTORÁCIÓ, avagy belekérdezős, beszólós-provokálós-szépen-ülős-és-hallgatós eszmék futtatása és cseréje a Papok Évében
Valami ilyen mottósat gondoltam… <<
Elmesélte papi hivatásának rögös útját, amelyet a hallgatóság ámulva figyelt. Elmesélte, hogyan indult plébánosi útja egy 12 szórvány településből álló területen. Sokat mesélt a cigányságról és annak helyzetéről. Utána sokáig közöttünk maradt, beszélgetett, gyóntatott.

Érdekes volt látni, hogy a média hangjával ellentétben mennyi rendes pap él közöttünk. Sokszor nagyon sok teendőjük van, ezért nincs időnk, hogy felfedezzük őket. Mégis ha ilyen nagyszerű papjai vannak az egyháznak, akkor van jövő!

A táborban az előadásokon kívül voltak kiscsoportos beszélgetések, szentmisék, reggeli imák, esti imák, illetve arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy jól érezzük magunkat. Az ébresztő sosem volt könnyű, de a reggeli torna fantasztikus kreativitása mindig felébresztette még a legálmosabban pislogókat is. A Katica Tanya Kalandparkjában reggel és este csoportonként tehenet fejtünk, sokat sportoltunk: volt foci, volt egy nagyobb kirándulás, amikor arra is jutott idő, hogy a Petörkei-tóban megmártózzunk. Volt egy külön tájfutásunk, harci túránk és sorversenyünk. Az érintett estéken a fociVB közvetítés sem maradhatott el, mellyel párhuzamosan filmklub volt. Egyébként esténként tábortűznél énekeltünk.
A tábor két záró eseménye a záróbál és a záró szentmise volt. Az immár hagyományos tábori bál az utolsó éjszakán került megrendezésre. A bál hangulata fantasztikus volt, jó látni, amikor az egyetemista fiatalok ilyen kulturáltan tudnak szórakozni! A záró szentmise vasárnap 11 órakor volt. Pákozdi István atya budapesti egyetemi lelkész vezette, Matolcsy Kálmán atya koncelebrált. A táborban összekovácsolódott zenészek ekkor már tökéletes profizmussal látták el a szentmise zenei szolgálatát. A gyönyörű, tartalmas, szabadtéri, madárcsicsergésekkel díszített szentmise örök emlék marad számunkra! A szentmise végén helyt kapott egy eljegyzés (a miénk) és a következő évi diákvezető beiktatása.

A tábor és a közösség programjainak szervezői mind-mind egyetemisták, feladatuk ellátása mellett tanulnak is. Nagy öröm volt szervezőként átélni, hogy a sok-sok munka mellett arra is jutott idő, hogy részt vegyek a programokon. A rengeteg mosoly és szeretet, amit kaptam a hét folyamán méltán kárpótolta minden belefektetett energiámat, illetve sokszorosan töltötte vissza belém. Úgy érzem jó szívvel adhatom tovább a közit Palásthy Kingának!

Stolczenberger Róbert
leköszönő diákvezető

Kategória: Beszámoló | Címke: .

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.