Beszámoló Pályi Gyula előadásáról

Az előadás részletei »„

Karamellizálódott” lenszövet, karizmatikus arc, megdöbbentő kép a Pray-kódexből, pollinológián, hematológián, antropológián, és tucatnyi más tudományterületen végzett kutatás, fotográfiai negatív, radiokarbon kormeghatározás.
Talán már az is sejtheti, miről is számolok be, aki nem volt ott.

A torinoi lepelről tartott előadást múlt csütörtökön (március 31-én) az MSZT alagsorában Pályi Gyula, a Modena-i és Reggio Emilia-i Egyetem kémia professzora.

Az előadást nem kevés érdeklődéssel hallgattuk végig. Engem is erősen elgondolkodtatott. Talán életemben először gondoltam valóban végig keresztény hitünk egyik alappillérét, a feltámadást. Az ember hajlamos arra, hogy elfogadjon dolgokat átgondolás nélkül. Elfogadja, és nem gondolja végig, hiszen így nevelték fel. De amikor a kézzel fogható bizonyíték is az ember elé kerül, akkor döbben csak rá az igazságra. Valahogy így éreztem magam csütörtök este.

A lepel vizsgálatairól eddig vajmi keveset tudtam, ezért nem tudtam hova tenni magamban. Most már képet kaptam róla. És meg kell mondanom, nem a szkeptikusok táborát erősítem.

Még a sokak számára kételyt ébresztő radiokarbon kormeghatározás sem bizonytalanít el. Hiszen ezen kívül minden egybevág. S bár a kirakósjátéknak jópár darabja hiányzik, azért látható a kép.

Ami igazán tetszett Pályi Gyula előadásában, hogy tényeket hallottunk. Bár egyes érvei (például az arc lenyomatának karizmatikussága) személyes meggyőződésén alapult, nem ezen volt a hangsúly. Hanem a tényeken. És a tények magukért beszélnek. Szinte elképzelhetetlen az, hogy a leplet érdekből készítették. A XIII. században nem volt meg a megfelelő technika arra, hogy gondolkodóba ejtsék a mai tudósokat. Hiszen mit tudhattak azok a fotográfiai negatívról, vagy a pollenek változatos alakjairól mikroszkóp hiányában?

Azt gondolom, a kérdésnek kétféle megközelítése van. A keresztény ember, mivel nem áll módjában kételkedni, igaznak véli a leplet. A nem hívők viszont abból indulnak ki, hogy feltámadás nincs, ezért ez a kegytárgy csak hamisítvány lehet. És azt hiszem, ezért érvek ezrei is feleslegesek lennének a mai felvilágosult, modern ember számára. De a kérdés több annál, hogy vajon Jézusé volt-e a lepel, vagy sem. A lepel keletkezésének módja sokkal izgalmasabb. És erre a szkeptikusok soha nem fognak választ találni. A keresztény ember számára a lepel azonban okot ad a reményre. Nem is keveset.
Nyilvánvaló, hogy lesznek még további vizsgálatok, lesz még kormeghatározás.

Bizonyára hallunk még a halotti lepelről, ugyanis nem hiszem, hogy Jézus nem szánt szándékkal hagyta ránk legnagyobb ereklyéjét.

Hegedűs Jani
drapp

Kategória: Beszámoló | Címke: , .

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.