Beszámolók az Országos Egyetemista Zarándoklatról

Az OEZ részletei »
Képek a közigalériából » és a kegyhely oldaláról »

Országos Egyetemista Zarándoklat 2011.

Az Egyetemesbe kerülő cikk

Szeptember 24-én, szombaton a korai órákban indult vonatunk a Keleti pályaudvarról, hogy Pásztót elérve nekivághassunk a Mátraverebély-Szentkútig tartó gyalogos zarándoklatnak. A kezdetben még kisebb csapat közel 50 főre egészült ki mire Pásztóra értünk, mivel az ország több pontjáról is jöttek még fiatalok (többek között Szombathelyről, Sopronból, Szegedről), hogy csatlakozhassanak hozzánk. A zarándoklatot Pákozdi István atya vezette, s Egri Laci diakónus is velünk tartott az úton.

Pásztón 10 órakor szentmisén vettünk részt, melyen Kecskés Attila atya, a helyi plébános, és a polgármester is köszöntött minket. Ezt követően az egyházközség tagjai agapéra invitáltak minket, ahol finom süteményekkel kínáltak, így újult erővel indulhattunk el az úti cél felé. Délben meg is kezdtük utunkat – az Egyetemi Lelkészség egy régi tagja – Brazda Jutka vezetésével. Az időjárás is nekünk kedvezett, pont megfelelő volt a gyalogláshoz. A szépen feldíszített zarándokkeresztünket felváltva vittük, hol egy fiú, hol egy lány. Már 3 óra felé járt az idő, amikor az erdőhöz értünk, ahol megálltunk, és megebédeltünk. Ezt követően keresztutat jártunk, az állomásoknál az elcsendesedés mellett ki is fújhattuk magunkat. Rózsafüzért is imádkoztunk az otthon maradottakért, családjainkért és halottainkért. A 18 km-es táv igen rövidnek tűnt, a tervezett időnél hamarabb értünk Szentkútra, ahol Peregrin atya fogadott minket. Vele vonultunk be a templomba a Te Deum éneklésével. A szobák elfoglalása után arra is volt idő, hogy körbenézhessünk a kegyhelyen. A vacsora után Bertalan testvér mutatta be a szentkúti ferencesek életét. Megtudhattuk, hogy a búcsúkon résztvevők száma évről évre folyamatosan nő, Nagyboldogasszonykor húszezer ember látogatta meg Szentkutat, 23 gyóntatószék mellett álltak sorok. Este ezután még szentségimádásra is volt lehetőség.

Másnap reggeli után a remetebarlangokhoz is elsétáltunk. 11 órától kezdődött az egyetemisták búcsús szentmiséje, melyen az Imperfectum együttes zenélt. A szép körmenet után ebédeltünk, ezt követően még egy 6 km-es gyalogtúra is várt ránk, hogy a vonatunkhoz eljussunk, melyet éppen elértünk. Igazán szépen sikerült a zarándoklat, reméljük, jövőre még gyarapodik a résztvevők száma!

Juhász Veron és Szikszay Laci
piros


OEZ (Országos Egyetemista Zarándoklat) 2011.

Szeptember 24-25-én az MKK-ból 16-an vettünk részt az OEZ-en. Pásztóról gyalogoltunk Mátraverebély-Szentkútra. Az összlétszám 50 volt, voltak diákok Budapestről, sokan Szegedről, de volt olyan is, aki Szombathelyről, Pécsről vagy épp Sopronból jött. Velünk jött a zarándoklatot vezető Pákozdi István atya és Egri László diakónus is a feleségével, Katival. Vonatunk reggel 7-kor indult a Keleti pályaudvarról, mindenki kicsit álmosan, de lelkesen indult neki az útnak. Egy kicsivel 9 óra előtt érkeztünk Pásztóra, ahol a helyi plébánián lepakolhattunk, sétáltunk a városban, beszélgettünk, majd 10 órakor részt vettünk egy szentmisén, amit a helyi plébános, Kecskés Attila atya vezetett. A mise után a helybeliek jóvoltából bőséges agapét fogyaszthattunk el, a rengeteg finom házi sütivel mindenki degeszre ehette magát. Mindezt a Lelkészség korábban aktív tagja, Brazda Jutka szervezte meg, aki utunkon is kísérőnk volt egészen Szentkútig.

12 órakor indultunk el Pásztóról, áthaladtunk Tar községen, majd egy kis szakaszon erdőben is vándoroltunk. Útközben, miután elfogyasztottuk az ebédünket 3 óra körül egy árnyékosabb helyen, – mert hogy nagyon meleg volt, – keresztutat jártunk, a zarándokút végén pedig egy tized rózsafüzért imádkoztunk el szeretteinkért. A késői indulás és az ebédszünet ellenére kora esti órában érkeztünk a célba. Szentkúton egy ferences atya fogadott bennünket, a templomban imádkoztunk és elénekeltük a Te Deumot. Vacsoráig mindenki megnézhette a környéket, majd a bőséges gulyásleves után, amely a ferences konyhában készült, Bertalan testvértől hallhattunk arról, hogy milyen az életük ott Szentkúton a ferenceseknek. Nagyon élvezetes beszámoló volt! A kis előadás után ki-ki szabadon választhatott programot, volt lehetőség szentségimádásra a templomban, lehetett sétálni, s aki nagyon elfáradt már, az le is feküdhetett aludni.

Másnap reggel 8-kor volt a reggeli, de a mise csak 11 órakor kezdődött, így volt idő a szentgyónásra, vagy felmenni a remetebarlangokhoz. A verőfényes napsütésben minden ragyogott! A barlangok tetejéről gyönyörű kilátás nyílt a környékre. Többen meg is jegyezték: „Jó nekünk itt lennünk!” 11 órakor kezdődött az egyetemisták búcsúi szentmiséje, amelyen az Imperfectum együttes zenélt. A szentmise és a körmenet után gyorsan kellett ebédelni, mert nem volt sok időnk az indulásig. Eléggé gyors tempóban meneteltünk, hogy elérjük a vonatunkat, ami az 5 km-re lévő Nagybátonyból indult. Köszönet a zarándoklat szervezőinek!

Schumicky Erzsi
korall

Kategória: Beszámoló | Címke: .

Hozzászólás