Mi az a KELET?

A Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának rövidítése :-), röviden egy jó program minden év januárjában, vagy februárjában, ahol a hozzánk hasonló keresztény fiatalok összegyűlnek.

A találkozók programját számos esemény gazdagítja, előadások, beszélgetések, imádság, városnézés, kirándulások, bál és még sorolhatnám.

A találkozó ötlete a 2008-as Pasztorációs Konferencián, Tihanyban született. A “PasztKonf” a Kárpát-medence egyetemi lelkészeinek és munkatársaiknak egy közös fóruma, melyre évenként egyszer kerül sor. Célja, hogy az egyetemi pasztorációra minden évben egy átfogó, közös terv alakuljon ki, elősegítve az együttműködést. Azonban a tihanyi alkalom résztvevői ismét szembesültek ennek egyik legnagyobb akadályával, mégpedig azzal, hogy a közösségek alig ismerik egymást. Pedig ez elengedhetetlen feltétele lenne az együttműködésnek, összefogásnak. Így az ott egybegyűltek egy a konferenciához hasonló programot akartak létrehozni, amelyen nemcsak a közösségek vezetői, hanem a többi tag is találkozhat, információt szerezhet az egyetemi csoportok és az ifjúság aktualitásairól, a sikeres kezdeményezésekről. Ezenkívül a résztvevők a program során megismerkedhetnek az ifjúságpasztoráció rövid és hosszú távú terveivel, céljaival, hogy annak elérésébe aktívan bekapcsolódhassanak, és saját közösségeikben hasznosíthassák a szerzett tudásukat. Az évenkénti találkozás elősegíti az aktív kapcsolattartást és egymás segítését is. (Ez utóbbi már az első találkozó után is bebizonyosodott.)

Ezen elképzelések alapján látott napvilágot egy farsangi bál gondolata, amelyen az egész Kárpát-medence magyar fiataljai összegyűlnek. Azonban a jóból sosem elég, ezért a bál hamar összefonódott egy hétvégével, és már létre is jött a KELET.

Azaz még csak az ötlete. A megvalósuláshoz szükség volt egy közösségre, ami felkarolja ezt az elképzelést. Ez a közösség pedig nem más volt, mint a Szegedi Egyetemi Lelkészség, katolikus és református összefogással. Így a találkozó első ízben a napfény városában került megrendezésre 2009. februárjában. Mintegy hetven résztvevő utazott a városba, legtöbbjük Miskolcról, Sárospatakról, Debrecenből, Brassóból, Kolozsvárról és
Budapestről. A szegediek sok játékkal, sétával, ismerkedési lehetőséggel, imádsággal és áldozatos munkával vártak minket. A találkozó során a nagy sikerre való tekintettel a résztvevők – a PasztKonf terveivel összhangban -megegyeztek abban, hogy a programból hagyományt teremtenek, és minden évben más egyetemi város fiataljai szervezik a rendezvényt. Az azóta is tartó lelkesedés miatt a második alkalom megszervezését a Budapesti Katolikus Egyetemi Lelkészség, azon belül is a Műegyetemi Katolikus Közösség vállalta el.

Az első találkozó rövidtávú célja a különböző egyetemi közösségek kapcsolatfelvétele, egymás jobb megismerése volt. Idén az összetartozás érzését, az együttműködésre való igényt és az egységre való törekvést szeretnénk Benned is gyarapítani. Ezt fejezi ki mottónk is: “Egység Krisztusban!”

S ha ezek a rövidtávú célok teljesülnek, egyre közelebb juthatunk ahhoz is, hogy a későbbi találkozókon kidolgozzunk az egyetemi pasztorációra egy közös tervet, megteremtve a lehetőséget a magyar értelmiségi keresztény ifjúság összefogására.

Részlet a 2010-es KELET tájékoztató füzetéből

A nagy sikerű esztergomi találkozót számos másik követte, az idén pedig Nyíregyháza Főiskolai Lelkészsége vár minket nagy szeretettel.

A korábbi KELET-ek:

  1. Szeged (2009. február 13-15.) »
  2. Esztergom (2010. február 5-7.) »
  3. Sopron (2011. január 28-30.) »
  4. Debrecen (2012. február 3-5.) »
  5. Miskolc (2013. február 1-3.) »
  6. Nyíregyháza (2014. február 7-9.) »
Kategória: Nincs kategorizálva | Címke: .

Hozzászólás