Karmazsin csoport

A karmazsin egy szín.

Egyértelműen meghatározható, RGB kóddal (184 68 102) rendelkező színárnyalat, ahogy ezt az egzaktságot a helyzet megkívánja. (vö. Műegyetemi(!) Katolikus Közösség)

A dolog persze korántsem ilyen egyszerű. Mert tegyük fel, hogy az ember megpróbálja megismerni, milyen is ez a karmazsin. (kapcsolódó színnevek: kármin, bíbor, skarlát stb.) Könnyedén színné varázsolhatjuk a fent leírt kódokat, de milyen programmal, milyen monitoron, milyen fényerősséggel? (Ínyenceknek: milyen telítettséggel, milyen fényviszonyokkal, milyen szűrőkkel?) Vagy nyomtassuk ki, fessük papírra, kenjük vászonra, dörzsöljük a hajunkba, vetítsük ki apró LED égők százaival. Vagy vegyítsük! Tegyük egy templom élénkvörös téglái mellé, vagy legyen háttér a Combino villamos okkersárgája, egy frissen mázolt, gesztenyebarna kerítés, egy türkizkék ruhaköltemény a báli forgatagban, a pilisszentiváni tó vakítóan hófehér jégpáncélja, egy balatonedericsi napfelkelte álomittas fényei… Mindannyiszor más eredményt kapunk.

A karmazsin egy színárnyalat. Finomíthatnánk tovább a dolgot, de ekkor fülünkbe csendül Cseh Tamás dala: „…sárga karmazsin, díszes baldachin…” és ettől végképp zavarba jövünk. Ráadásul azzal még nem is számoltunk, hogy a karmazsin kelmefajta, egy bolt a Ráday utcába, egy kallódó novella főszereplője, egy harkályfajta állandó jelzője, egy zenekar, egy vezetéknév, egy ékszermárka stb. stb. Sőt, a karmazsin nevet egy csoport is viseli. Egyesek szerint ez kamu. Mások szerint fontos etikai kérdés. Vannak továbbá, akik szerint ezt a helyzetet háromfázisú mosogatással lehetne kezelhetővé tenni, míg megint mások kint a havon rendeznék le a dolgot. De biztos, hogy mindenkinek van véleménye a dologról, vagy legalább egy komolytalan hozzászólása, esetleg diplomája. És ha mégsem, mindig akad egy mentőkérdés…

Azt hiszem rosszul fogtam meg a dolgot. Nem jó a felütés. Kezdjük inkább így:
A Karmazsin egy közösség. A többi maradhat.

Vezető:

Abai Orsi levél »

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.