Hamvazószerda

Február 22-én, hamvazószerdával kezdetét veszi a nagyböjti időszak. Reggel 7 órától lelkészségi mise lesz a Magyar Szentek Templomában, hamvazkodási lehetőséggel, utána agapéval.

A hamvazószerda a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Szigorú böjt van ezen a napon! Ez azt jelenti, hogy 18-60 éves korig ezen a napon csak háromszor étkezünk, és egyszer lakunk jól, de húst, vagy hússal készült ételt nem vehetünk magunkhoz. 18 év alatt és 60 évfelett, valamint súlyos betegség estén több alkalommal is étkezhetünk, de húst, vagy húsos ételt akkor sem fogyaszthatunk.

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a XII. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.

Hamvazószerdán szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz, porból vagy és porrá leszel!”, illetve „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!”

Forrás: Mi újság?

Időpont: 2012. február 22. (szerda), 07:00
Helyszín: Magyar Szentek Temploma
Kategória: Esemény | Címke: , .

Hozzászólás